Przepisy
SAŁATKI
„CZTERY PORY ROKU”
*Sałatka „CZAR JESIENI”*
Skład:
-marchew,
-jabłko
Przygotowanie-Zarówno jedno jak i drugie ucieramy na tarce, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
*Sałatka „MŁODOŚĆ WIOSNY”*
Skład:
-liście rzodkiewki,
-liście pietruszki,
-liście marchwi,
-liście mlecza
Przygotowanie-całość drobno posiekać i wymieszać. Satysfakcja gwarantowana ;) !
*Sałatka „CHŁÓD ZIMY”*
Skład:
-buraki,
-jabłka
Przygotowanie-oba składniki zetrzeć na tarce, lub w mikserze i zmieszać.
POZOSTAŁE
*Sałatka „PAPKOPIETRUCHA”*Skład:
-korzeń marchwi
-korzeń pietruchy
-nać pietruszki
-trawa (najlepiej świeża)
-liście mlecza
Przygotowanie:
1. Wszystko, poza nacią pietruchy, zmiksować.
2. "Mielonkę" wsypać do małej miski.
3. Posiekać nać pietruszki.
4. Posypać nią "mielonkę".
5. W mielonce może również występować (jeśli królik ją lubi)
babka szerokolistna
*Sałatka „ZIELONA PYSZNOŚĆ Skład:
-szczypiorek,
-plasterki marchewki,
-nać marchwi,
-nać pietruszki,
-siano
Przygotowanie:
1.Całość posiekać na niezwykle drobne kawałeczki.*
2.Dokładnie wymieszać.
3.Podajemy w miseczce.
*nie siekamy na drewnianej desce gdyż wchłania wszystkie elementy odżywcze!!!!
*Sałatka „WEGETARIANIN”*
Skład:
-kwiaty brokuła(rozdrobnione),
-koperek,
-nać pietruszki,
-nać marchwi,
-liście brokuła.
Przygotowanie-całość tniemy i mieszamy ze sobą. Uwaga! Można też podać w postaci efektownie wyglądającego WARKOCZA!
*Sałatka „WŁOSZCZYZNA”*
Skład:
-korzeń marchwi,
-korzeń pietruszki,
-korzeń selera
Przygotowanie-Całość siekamy na drobniusieńkie kawałeczki i mieszamy ze sobą, tak by powstała dokładna mieszanka. Proporcje 2:1:1 (marchew, pietruszka, seler)
Aby sałatki stały się milsze dla oka (naszego w tym przypadku) można przyozdobić je kwiatem mniszka lekarskiego, taki przysmak również nie pozostawi uszaka obojętnym!
SAŁATKI AUTORSTWA NASTI
*Sałatka „MLECZO-LECZO-Niespodzianka„*
Skład:
-mlecze
-marchewka
-inne zielone "frykasy" np. trawa itp.
Przygotowanie- umyć wszystko i poczekać aż wyschnie.
Na mieseczce położyc mlecze a marchewke pokroić
na dwie długie części. Marchew położyć na mleczach,
można posypać pietruszką.
A innymi zielonkami zasłonić, zasypać aby przykrywały marchewkę i mlecze. Królik musi sam odkryć
jaka niespodzianka czeka go pod spodem :)
DESERY
DESERY SKŁADAJĄCE SIĘ Z OWOCÓW PODAJEMY RZADKO, TYLKO W MAŁYCH ILOŚCIACH, PONIEWAŻ ZAWIERAJĄ DUŻO CUKRU!
"DWIE PORY ROKU"
Deser "Letnie wspomnienia"
-truskawki,
-koniczyna,
-kwiaty mleczy
Przygotowanie- poszczególne składniki tniemy dość grubo, tak by zachowały estetyczny wygląd. Tak przygotowany deser świetnie nadaje się na co znamienitsze okazje.
Deser "Jesienny wieczór"
-jagody,
-poziomki,
-gruszki,
-jabłka.
Przygotowanie- wszystkie owoce-wedle uznania po obraniu, lub nie miksujemy w mikserze. Powstaje dość płynna substancja, w sam raz na dłuższe jesienne wieczory.
NAPOJE
KOKTAJLE
( przygotowanie-jak normalnych koktajli )
*Koktajl "RÓŻOWY MIX"*
-truskawka,
-malina,
-poziomka
*Koktajl "BLASK ZŁOTA"*
-jabłko (lub pozbawiony cukru sok jabłkowy),
-gruszka,
-morela
KOKTAJLE AUTORSTWA NASTI
*"MARCHEWKOWA HERBATA NA ZIMNO"*
Skład:
- marchewka
- sok z marchewki (BEZ CUKRU!) najlepiej jednodniowy
Przygotowanie:
1.Umyć warzywa
2.Marchewke pokroić na dwie części.
3.Jedną część pokroić na małe kawałki (kółeczka), drugą posiekać na tarce.
4.Do "szklanki" wlać jedną łyżkę soku.
5.Jeżeli przygotowujemy napój na talerzyku czy w miseczce
po bokach dać kółeczka marchewki a do płynu wsypać
posiekaną marchewke!
Gotowe! Teraz królik może sie delektować...
*"KOKTAJL CARR(ot)-APP(le) DRINK"*
Skład:
-jabłko
-sok jabłkowy (BEZ CUKRU)
-marchewka
-kawałek pietruszki
Przygotowanie:
1.Umyć owoce i warzywa.
2.Jabłko pokroić na ćwiartki.
3.Na miseczce położyć jeden uzyskany kawałek.
4.Marchewke pokroić w talarki i ułożyc je na miseczce.
5.Wlać trochę soku.
6.Dla ozdoby na jabłku mozna położyć listek pietruszki.